Skip to content Skip to footer

Krówki – wspomnienie z dzieciństwa

Najpierw delikatny trzask, chrupnięcie a potem lekko ciągnący się środek. Krówka to cukierek bardzo prosty, ale w swojej prostocie cudownie smakowity. Dosłownie rozpływa się w ustach. Cukierki krówki zna w Polsce każdy. To smakołyk prawdziwie łączący pokolenia. Można spierać się, czy lepsze są krówki cukierki bardziej kruche czy może jednak te nieco bardziej ciągnące się, ale niewiele osób potrafi im się oprzeć.

Skąd się wzięły?

Krówka cukierek wywołuje uśmiech polskich łasuchów już od niemal stu lat. Wymyślone w Poznaniu i tam przetrwały (nie bez poważnych problemów) II Wojnę Światową i okupację. Po wojnie produkcja została przeniesiona do Milanówka. PRL nie był łatwym czasem, ale udało się zachować fabrykę, utrzymać produkcję i przede wszystkim – niepowtarzalny smak i jakość. Teraz produkują ją różne firmy, ale niektóre są bardziej kojarzone z krówkami niż inne. Wspomniany już Milanówek, ale też sławę zdobyła krówka opatowska (produkowana ręcznie, m.in. z dodatkiem cynamonu) czy szczeciniecka.

Jak je zrobić?

Robi się je z kilku zaledwie składników – mleka, cukru i tłuszczu (najlepiej z masła lub margaryny). Składniki miesza się i praży tak długo, aż staną się jednolitą masą o brązowym kolorze. Tę masę zostawia się do zastygnięcia a następnie kroi na kawałki. Te pakuje się w papier – i gotowe. Co istotne – znaczenie ma nie tylko sposób przygotowania cukierka krówki, ale też to, jak jest pakowany. Kiedy krówki cukierki są kruche? Gdy są pakowane ręcznie. Dzięki temu udaje się też zachować półpłynny środek. Cukierki pakowane mechanicznie są twardsze i nie mają (lub bardzo niewiele) ciągnącego się wnętrza.

Nie tylko do jedzenia

Cukierki krówki są na tyle lubianą słodkością, że chętnie wykorzystuje się je jako gadżet promocyjny (wtedy na opakowaniu pojawia się zazwyczaj logo firmy). Cóż, dużo lepiej prowadzi się rozmowy po tym, gdy w ustach rozpłynął się słodki cukierek krówka. Chętnie przygotowuje się też spersonalizowane krówki na uroczystości prywatne – urodziny, rocznice, śluby. Papierki, w które są zawinięte, mogą kryć w sobie równe zabawne sentencje, imiona jubilatów i w zasadzie tylko fantazja zamawiających może być ograniczeniem. Krówka cukierek w swojej podstawowej wersji, bez dodatków smakowych, przywodzi wspomnienia słodkich chwil dzieciństwa i za te skojarzenia też ją lubimy.

Leave a comment